Translate

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΔΙΑΤΩΝ



Παρασκευή  20 Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνοστα Χαραδιατικα  γιορτάζουν τον  Πολιούχο του χωριού Άγιο Γεράσιμο. Ο εφημέριος του Χωριού πατέρας Δημήτριος θα τελέσει την θεία λειτουργία  στον Ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου με την παρουσία  πλήθους πιστών από τα Χαραδίατικα  και  τα γύρο χωριά .

Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Άγιος Δημήτριος Χαραδιατίκων διοργανώνει εορταστική πανήγυρης στην κεντρική πλατεία του χωριού Παρασκευή  βράδυ 19 και Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

πληροφορίες /https://haradiatika.blogspot.com/2018/10/20.html#links

Γιατί υπάρχουν δύο γιορτές του Αγίου Γερασίμου;Πολύς κόσμος αναρωτιέται για ποιον λόγο υπάρχουν δύο γιορτές του Αγίου Γερασίμου και τι ακριβώς τιμά η Εκκλησία στις δύο αυτές ξεχωριστές ημερομηνίες: 16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου.




Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για... «τουριστικό τρικ» της Εκκλησίας αφού η Κεφαλονιά είναι τουριστικό νησί και η γιορτή του Αγίου στις 20 Οκτωβρίου δεν είναι ιδιαίτερα... εμπορική.

Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι...

Η αλήθεια είναι ότι από το 1622 όπου υπογράφηκε το Σιγίλλιο της Αγιοποίησης του Αγίου από τρεις Πατριάρχες και επτά Επισκόπους, η επίσημη γιορτή είναι στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου και στην οποία γιορτάζουν οι περισσότεροι Γεράσιμοι.
Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ημερομηνία;
Στις 20 Οκτωβρίου του 1581, δύο περίπου χρόνια μετά τον κοίμηση του Αγίου, οι μοναχές, ζήτησαν να γίνει εκταφή του σκηνώματος. Ο λόγος ήταν ότι έβλεπαν συνεχώς τον Άγιο στον ύπνο τους ενώ επίσης ισχυρίζονταν ότι συντελούνταν θαύματα, ακόμη και μετά την κοίμησή του τα οποία θεωρούσαν ότι γίνονταν με την επέμβασή του.

Πράγματι, με την άδεια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και με την παρουσία του Πατριαρχικού Εξάρχου, Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρου, έγινε η ανακομιδή του ιερού σκηνώματος.

Το σώμα βρέθηκε ανέπαφο και μάλιστα «ευωδιάζον», όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ενώ ανέπαφα βρέθηκαν και τα ιερά του άμφια με τα οποία ενταφιάστηκε.

Το απροσδόκητο αυτό γεγονός φαίνεται ότι δεν έπεισε τους Ενετούς κατακτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν τους Κεφαλλήνες στον Παπισμό. Έτσι ζήτησαν να ταφεί και πάλι το σκήνωμα μέχρι να παρέλθουν τρία χρόνια από την μέρα της πρώτης ταφής.

Πράγματι, έναν χρόνο μετά, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες στις 20 Οκτωβρίου του 1582, έγινε νέα εκταφή και το σκήνωμα βρέθηκε και πάλι στην ίδια κατάσταση, «ευωδιάζον και χαριτόβρυτο».

16 Αυγούστου

Η εκκλησία τιμά όμως και την κοίμηση του Αγίου, πράγμα όχι σπάνιο αφού συναντάται και σε άλλους αγίους (Άγιος Γεώργιος, Άγιος Αθανασάσιος, Άγιος Εφραίμ κ.α.). Η κοίμηση του Αγίου Γερασίμου έγινε στις 15 Αυγούστου του 1579 και επειδή η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η μνήμη του Αγίου τιμάται μία μέρα μετά, στις 16 Αυγούστου

Η ημερομηνία αυτή, πράγματι αποτελεί μία καλή ευκαιρία, αρχικά για τους Κεφαλλήνες που μένουν σε άλλα σημεία της Ελλάδας ή του πλανήτη, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες του νησιού, να τιμούν τη μνήμη του Γερασίμου στον «τόπο του», αφού παρότι κι αυτός ξένος αγαπήθηκε κι σημάδεψε ανεξίτηλα το νησί της Κεφαλονιάς, όσο κανείς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου